tirsdag 13. august 2019

Men without women


Forfatter: Haruki Murakami
Utgitt: 2014
Sjanger: Noveller

Men without women er en novellesamling om menn som på ulike måter har mistet kvinner, og er alene i livet. De sju novellene er skrevet i nydelig Murakami-stil. Tragedie, komedie, surrealisme og realisme flyter om hverandre. Selv om flere av karakterene er finurlige, og mye forblir usagt, føler man at man kjenner dem. Det skal også godt gjøres å ikke kjenne seg igjen i noen av situasjonene karakterene havner i og følelsene de bærer på. Vi møter menn som har blitt forlatt og etterlatt, menn som forlater, menn som har forferdelig kjærlighetssorg og menn som sliter med å forstå og finne mening med livet. 

Denne novellesamlingen må du ta deg tid til å lese!

– Dea 

lørdag 22. juni 2019

A Long Way Down


Forfatter: Nick Hornby
Utgitt: 2005
Sjanger: Roman

I A Long Way Down, på norsk Fritt Fall, møter vi fire personer som alle er på vanskelige steder i livet. De har alle kommet fram til at livet har blitt for tøft, og denne nyttårsaftenen skal bli den siste. Men så har det seg sånn at de fire fremmende menneskene har valgt samme tak å hoppe fra. Dette resulterer i at ingen hopper fra taket denne kvelden. I stedet skapes et slags vennskap, og de fire veldig forskjellige menneskene bestemmer seg for å hjelpe hverandre å leve.

Vi får fire historier fortalt i første person. Temaet i boka er tungt og vanskelig å skrive om, men personlig synes jeg Hornby mestrer det. Boka er fylt med såre, intense, gode og mørke morsomme øyeblikk. Den priker borti, på godt og vondt, hva det vil si å være menneske. Jeg leste boka i slutten av tenårene, og da gjorde den sterkt innttrykk på meg. Selv om temaet i boka er selvmord handler den mer om livet enn døden. Det er det som gjør den til ei god bok som er verdt å lese.

– Dea 


fredag 21. juni 2019

A Wild Sheep Chase


Forfatter: Haruki Murakami
Utgitt: 1982
Sjanger: Roman

Fantastisk og absurd Murakami-litteratur! Vi følger protagonisten i hans jakt på en sau med et stjernemerke på ryggen. Denne sauen er av en rase som ikke er dokumentert, og alt hovedpersonen har å gå etter er et bilde av den han fikk i et brev fra en gammel venn kalt "the Rat". Hovedpersonen får to måneder på seg til å finne sauen, og han drar fra jobb, bolig og katt. Med seg har han kjæresten sin med utrolig vakre ører. Hvorfor må han finne denne sauen? Jo, fordi livet til en mann i den politiske og økonomiske eliten avhenger av det.

A Wild Sheep Chase er frittstående, men ses ofte på som den tredje boka i  "the Triology of the Rat" sammen med Hear the Wind Sing og Pinball, 1973. Den fantastiske blandingen av detaljert realisme og magisk absurdisme gjør alltid Murakamis bøker til en sann glede å lese! Det er utrolig at man kan bli så opplslukt av en historie om en fiktiv japansk sau, men det får altså Murakami til.

Jeg håper du plukker opp denne boka i sommer!

– Dea 

tirsdag 18. juni 2019

Of Mice and Men


Forfatter: John Steinbeck
Utgitt: 1937
Sjanger: Kortroman

Of Mice and Men er en nydelig og trist liten roman. Vi møter George og Lennie som drømmer om å kjøpe seg en egen liten gård. For å tjene penger til dette skaffer de seg jobb på en ranch i California.  Bo- og arbeidsforholdene er dårlige, og Lennie, som er litt spesiell, sliter med å passe inn. Lennie er også veldig sterk, og han elsker å stryke på myke små dyr som mus og kaniner. Dette skaper problemer som George må rydde opp i. Handlingen finner sted i 1930-årene under tiden kjent som "the Great Depression".  Boka  gir et bilde av hvordan denne tiden opplevdes for mange amerikanere, av drømmene som døde, ensomhet og bitterhet, og det harde arbeidsmarkedet. I tillegg gir boka en nydelig skildring av vennskapet mellom George og Lennie, som alene gjør den verdt å lese. 

Dette er ei bok som får tårene til å trille!


– Dea 

fredag 7. juni 2019

Oxford Illustrated Shakespeare Dictionary



Som noen kanskje har begynt å forstå så er jeg veldig glad i Shakespeare. Jeg har lenge tenkt på å kjøpe meg ei Shakespeare-ordbok, og etter å ha levert semesterets siste eksamen bestemte jeg meg for å belønne meg selv med denne nydelige illusterte versjonen til Oxford University Press. Ordboka er skrevet av David og Ben Crystal, og illustrert av Kate Bellamy. Den er alfabetisk, som de fleste ordbøker, men har også temasider om klær, våpen, musikk, yrker og mye mer. I tillegg er ordboka full av sitater fra teaterstykkene slik at man ser hvordan (og hvor) ordene brukes. Typiske virkemidler i Shakespeares verker som retorikk, humor og fornærmelser forklares også nærmere. Jeg er strålende fornøyd, og kan anbefale denne til alle Shakespeare-nerder der ute!

Hvem hadde trodd at man kunne bli så kry av ei ordbok (hehe)?! 

– Dea 

fredag 31. mai 2019

Sparkling Cyanide


Forfatter: Agatha Christie
Utgitt: 1945
Sjanger: Spenningsroman/ krim

Jeg leser nesten ikke krim, men Agatha Christie er et klart unntak. Christie gjør krim til så mye mer enn bare vold, mord og blod. Det er ikke dødsfallene som gjør boka spennende, men takeprosessen rundt dem. I Sparkling Cyanide, på norsk Giftige Krystaller, har det gått et år siden Rosemary Barton gikk bort. Hennes søster Iris Marle er fortsatt i sorg, og Rosemarys enkemann George Barton setter spørsmålstegn ved hvorvidt Rosemary faktisk tok sitt eget liv slik politiet kom fram til.

Christie fletter de løse tråene nydelig sammen, og holder leseren på pinebenken til nesten aller siste side. Hun har full kontroll, og klarte i alle fall å overraske meg flere ganger i løpet av boka. Jeg liker spesielt godt hvordan leseren får være med inn i hodet til hver karakter. Det gjør at vi som lesere får et bredere inntrykk av situasjonen enn karakterene, samtidig som det fortsatt ikke er nok til å avsløre det vi sitter å lurer på. Christie legger igjen små hint hele veien, som vi ofte først ser når noen gjennomskuer og oppsummerer den geniale planen.

Er du ute etter litt mindre brutal krim, som er pirrende, sosialpsykologisk og gir et stort aha-øyeblikk når du skjønner hvem morderen er, da er Agatha Christies bøker absolutt å anbefale!

– Dea 

søndag 14. april 2019

Stoner



Forfatter: John Williams
Utgitt: 1965
Sjanger: Roman

Stoner er en nydelig roman der vi følger William Stoner gjennom studietiden, hans voksne liv og frem til hans død. Når vi møter Stoner er han først og fremst odelsgutt til gården der han vokste opp. Han begynner å studere agronomi, men etter et obligatorisk kurs får han øynenen opp for engelsk litteratur. Han skifter studieretning, og forteller etter hvert foreldrene sine at han ikke kommer tilbake til gården. Stoner fryder seg over kunnskapen han tilegner seg og fortsetter å klatre oppover i utdanningssystemet. Etter noen år får han muligheten til å undervise ved universitetet. Der blir han i nesten 40 år. Ved siden av studier og jobb følger vi også privatlivet til Stoner. Han forelsker seg, gifter seg og får en datter. Men livet kommer med sine utfordringer, og blir ikke alltid som man har forestilt seg. Dette får Stoner, og leseren, smertefult erfare. Når boka er slutt fortsetter leseren å fundere på hva som egentlig gjør et liv verdt å leve.

Språket i boka er lett og godt. Mye forblir usagt, og skaper en slags spenning eller et vakum. Karakterene i boka beskrives godt, og det er lett å kjenne seg igjen i både personlighetstrekk og situasjoner. Stoner selv er lavmælt, stillferdig og hardtarbeidene. Romanen passer kanskje ekstra godt til deg som er student. Jeg kjente meg i alle fall igjen i fryden over å tilegne seg ny kunnskap, og å dykke ned i smale og spesifikke fagområder. Ikke minst kan man lære en ting eller to å det å være menneske.

Denne må du lese!

– Dea 

onsdag 27. februar 2019

William Wilson



Forfatter: Edgar Allan Poe
Utgitt: 1839
Sjanger: Gotisk novelle

William Wilson er et nydelig eksempel på amerikansk gotisk litteratur. Vi møter en mann som forteller historien om sitt eget forfall, men fortsatt ikke aksepterer ansvar for egne handlinger. Han presenterer seg selv under pseudonymet William Wilson. William Wilson møter som ung gutt en annen person med samme navn, utseende og fødselsdato. Denne andre William Wilson følger han hvor enn han drar, og dukker spesielt ofte opp når han gjør noe moralsk ukorrekt. Novellen bruker kjente gotiske virkemidler som mystikk, forfall, overnaturlige krefter og dobbeltgjengeren. Handlingen foregår hovedsaklig i et mørkt og mystisk England, men også i andre deler av Europa. Noen tolker novellen som en allegori på forholdet mellom Amerika og Europa. Mange ser også på novellen som et bilde på psyke, underbevissthet og samvittighet i mennesket. Er du glad i gotisk litteratur er jo Edgar Allan Poe en forfatter du ikke kommer utenom. William Wilson er helt klart en av mine favoritt-noveller. Det er et spennende verk både for kosens skyld og å analysere. 
Jeg håper du tar deg tid til å lese denne mystiske og mørke lille fortellingen.

– Dea 

torsdag 31. januar 2019

A Clockwork Orange


Forfatter: Anthony Burgess
Utgitt: 1962
Sjanger: Science fiction/ dystopi

Mange kjenner kanskje A Clockwork Orange først og fremst som den fantastiske kultfilmen med samme navn. Som mange andre gode (og totalt mislykka) filmer er denne laget med utgangspunkt i ei bok. Noe av det første du vil legge merke til i boka er ordbruken. Det er mye slang og ord som ikke finnes. Ordbruken, samt beskrivelsen av klær og omgivelser skaper et helt eget univers utenfor tid og rom. Som nevnt er boka en dystopi, og den er til tider rå og brutal. Vi følger Alex gjennom hans lovløste liv, fengsel, "behandling" og "tilbakeføring" til samfunnet. Boka utforsker fri vilje og bruk av kontroll og makt i samfunnet. Hvor langt kan vi gå for å skape et godt samfunn? Og hva er egentlig et godt samfunn? Mer tenker jeg ikke å si, for jeg håper du setter deg ned og leser denne.

Boka er sterk, ubehagelig og den setter tankene i sving. Det er absolutt verdt å lese disse 140 sidene.

– Dea 

lørdag 26. januar 2019

A Closer Look at The Merchant of Venice

This is my attempt of a close reading eassay. The text I had the pleasure of working with was The Merchant of Venice by William Shakespeare, written in 1596/ 97. It is amazing to see how much information you can get out of such a small piece of text. Exercises like this make you fall in love with Shakespeare even more, or at least I do. If anything should be unclear, please feel free to leave a comment. Enjoy!

– Dea 




A Closer Look at The Merchant in Venice

Love is a central part of William Shakespeare's comedies. I am going to have a closer look at Shakespeare's The Merchant of Venice, act 3, scene 2, line 1-185. This is a passage where we very clearly see the important role love plays. Here Bassanio determines which casket he wants to open, and after choosing the right one, he receives a ring from Portia. The scene is the moment which eventually brings the two plots of the play together, and it is a key moment for understanding the rest of the play.


In the opening of act 3, scene 2 we meet Portia, Bassanio and their trains. It is time for the casket ceremony. The two princes who have undertaken this task before Bassanio chose two different caskets and both of them were unsuccessful. The reader is therefore quite certain of which casket Bassanio needs to pick to win Portia's love. We might also have an expectation that the leaden casket is going to be his choice because it is the only casket that has not yet been opened. Another fact we might put into consideration is that the Merchant of Venice is a comedy, and that Bassanio and the other Christians are the ones we root for. A happy ending is therefore very likely, especially since there is love and marriage involved. Still, there is always a chance of failure. This choice may be the always included 'obstacle' the lover has to overcome, or it may lead to it. To begin with, we might think that Bassanio knows nothing more than the princes before him. Then again, when having a closer look, it might be that he actually does. The performance comment in The Norton Shakespeare informs us that some directors decide to present it as if Bassanio has been in Belmont for some time. This is, however, an interpretation. We do also find evidence of hints given by just looking at the text, both explicit and implicit. Portia plays with the idea of helping Bassanio decide on the right casket but arrives at the conclusion that she can not. However, the song that is sung right before Bassanio is to make his choice, tells us that love enters through the eye, and also says that 'With gazing fed: and fancy dies'. This might implicate that the caskets that are the prettiest to look at are not the right choices. If you only love with your eyes, love will die. If we transfer this meaning to Portia, Bassanio should want her and her love not because she is fair and rich, but for her inner qualities. In addition to this clue, the ending syllables, in 'bred', 'head' and 'nourishèd', at the beginning of the song, rhymes with lead. Harry Berger Jr's reflects in his article on 'The Casket Scene' on the fact that we do not know whether Portia is responsible for the hints given or not, or even if she knows about them. Neither do we know if Bassanio picks up on them. However, he claims that the important part is that 'the script encourages us to wonder about, and even to debate, the possibility'. If it is Portia who is behind the leak of information she has acted against her father's will, and also in a way managed to choose her own husband.

We understand from the very beginning that Portia wants Bassanio to choose the right casket. She has mentioned him before by name, in act 1, where Nerissa also says of him that he 'was the best deserving a fair lady'. In the opening sentence of act 3, scene 2 Portia expresses her worry that Bassanio might choose wrongly like the others. She says 'I pray you, tarry: stay a day or two/ Before you hazard, for in choosing wrong I lose your company'. Bassanio is an attractive suitor because he speaks Portia's language and has a more similar cultural background to her than the previous suitors. She has seen him before and has positive thoughts of him. Unlike the other suitors who were princes, lords and counts, Bassanio is described as 'a scholar and a soldier'. This might make him seem a bit more humble than the rest. It could also be that Portia wants a man that originally has less authority than herself. Portia stresses the fact that she can not choose her own husband, nor turn any of the suitors down. Bassanio seems to be the best candidate so far, and if he chooses wrong she could end up with someone she does not approve of. It is therefore important not just to Bassanio that he chooses right, but also to Portia.

Men from all over the world come to take part in the 'lottery' for Portia's hand. As mentioned earlier in the play, suitors who end up choosing the wrong casket are never allowed to marry at all. In other words, by taking part in this 'competition' much is at stake. Yet, maybe the fact that it is so similar to a game, where you might win or you might lose, is what makes Bassanio and the other men so interested? When we think about it, this 'lottery' has some parallels to the bond between Antonio and Shylock. There is a chance that Antonio will not be able to pay Shylock back in time, yet he agrees to the uneasy bond. Antonio is confident, and so is Bassanio in his choice of casket. The two situations are also connected in the way that Portia's money is a way to resolve Bassanio's economic issues. Marrying her is an investment. The 'lottery' is, of course, less of a gamble if Bassanio picks up on the hints.

Bassanio's motive for wanting to marry Portia is questioned quite early in the act. Portia says to him 'Then confess/ What treason there is mingled with your love', and the song includes the lines 'Tell me where is fancy bred:/ Or in the heart or in the head'. The reader also questions his motives because of the way Bassanio introduced Portia to Antonio in act 1. His main focus seems to be on her wealth, and his first sentence about her is 'In Belmont is a lady richly left'. Bassanio needs money, and marrying Portia would be an easy and quick way of gaining wealth. Furthermore, Portia compares herself to the virgin being sacrificed to a sea monster, in Greek mythology. She thereby suggests that Bassanio only wants her for the reward he is given if he 'saves her'. 

Nevertheless, Bassanio ends up choosing the leaden casket containing a picture of Portia. Portia at once places herself below her husband to be. She calls him 'her lord, her governor, her king', and says that 'Myself and what is mine to you and yours/ Is now converted'. All that she rules over and possesses is now his. As a man, he is a natural authority, though Portia is initially the more powerful and the one with the title. Portia is objectified as a 'thing' Bassanio gets along with the castle and wealth, as a reward for choosing right. This is a bit of a contrast to the symbol of the leaden casket, where Bassanio was to appreciate the inner qualities of Portia rather than just pay attention to her beauty and wealth.

In addition to the wealth, property and herself, Portia gives Bassanio one of the greatest symbols of the play, a ring. This is to symbolise her love and their unity. She says it is a ring 'Which when you part from, lose, or give away,/ Let it presage the ruin of your love'. Bassanio answers 'But when this ring/ Parts from this finger, then parts life from hence'. At this moment the ring becomes more than just an object. It is a vow. Bassanio claims that the ring will not come off his finger until he is dead. This is especially important to keep in mind when Portia and Nerissa later in the play dress up as men and ask for the ring back. When Bassanio agrees to give away his ring he does not just give away an object, but he also breaks his vow. At the same time, he becomes in a sort of debt to Portia. Portia has given him all she possibly can. She even helps save Antonio, and might have given him hints on which casket to chose. Bassanio on the other hand, after giving the ring away, has done nothing but take and receive. Bassanio's debt to Portia gives her a form of power in their marriage, similar to the power Shylock has over Antonio because of the bond. 

Apart from the action of the play, it is worth noticing the language used. In this act, as well as  in the rest of the play, the language is characterised by its frequent use of words referencing to economy and business. Bassanio says amongst other things that the caskets are 'purchased by the weight', and he uses phrases such as 'the very sum of' and 'underprizing it'. Portia's language, on the other hand, is marked by love, poetry and mythology. This affect how we see them. We think of Bassanio as a man of business, even in his marriage, while Portia seems to be a dutiful Lady. From line 1-185, with exception of the song, only Portia and Bassanio speak. This might emphasise the emotions of the two characters, and increase the tension and excitement in the room.

As we can see at lot of action crucial to the rest of the play is taking place in act 3, scene 2, from line 1-185. Bassanio has come to Belmont with the same hope as the other suitors, to marry Portia. His motives are questioned, with reason, but Portia likes him better than the other suitors. She might have had a role in indicating which casket to choose through the song, but we do not know this. Neither do we know if Bassanio chooses right because of this. He anyways become Portia's soon to be husband, and she gift him the symbolic ring, which he swears will not come off his finger until he is dead. When he later breaks his vow he also builds up his debt to Portia, something that gives her power in their marriage. The language used reflects on the personalities. Bassanio's choice of words linked to economy portrait him as a businessman both in context to his job and in personal life.



Bibliography:
Dr Elizabeth Elliott, Gender, performance and desire in The Merchant of Venice, lecture, University of Aberdeen, 09.10.18.
Dr Syrithe Pugh, The Merchant of Venice, tutorial, University of Aberdeen, 16.10.18.
Harry Berger, Marriage and Mercifixion in The Merchant of Venice: The Casket Scene Revisited, in Shakespeare Quarterly, volume 32, 1981. <https://www.jstor.org/stable/pdf/2870008.pdf> [accessed 23 October 2018] (para. 8 of 20)
William Shakespeare, The Merchant of Venice, in The Norton Shakespeare: International Student Edition ed. by Stephen Greenblatt et al. (New York and London: Norton: 2008)