fredag 21. april 2017

Amtmandens Døttre


Forfatter: Camilla Collett
Sjanger: Roman
Utgitt: 1854 og 1855 (to deler)


Amtmannens Døtre er en kjærlighetsroman som omhandler fornuftsekteskap. Hovedhandlingen går rundt huslæreren Georg Cold og amtmannens yngste datter, Sofie Ramm. De forelsker seg i hverandre, og leserens håp om at de en gang vil få hverandre bygges opp gjennom hele boka. Handlingen beskrives fra begges perspektiv, og forklarer leser hvordan misforståelser gjør at de til slutt likevel ikke får hverandre.

Tekstens forteller snakker men jevne mellomrom direkte til leseren, noe som gir romanen en litt artig vri. Det at vi får høre historien fra flere av karakterenes perspektiv gjør at vi får en større forståelse av hva som egentlig skjer. Når vi vet at det hele er en stor misforståelse, er det frustrerende å "se" hvordan kjærlighetsforholdet til Georg og Sofie smuldrer opp uten å kunne gripe inn. Det borgerlige samfunnet setter også klare krav til hva som forventes av unge kvinner, noe vi får flere eksempler på. Romanen omtales som Norges første problemroman, og plasseres gjerne innenfor poetisk realisme, da skrivemåten er romantisk mens innholdet er realistisk.

Jeg er kanskje spesielt kresen når det kommer til kjærlighetsromaner, men denne boka ga meg faktisk tårer i øynene. Verdt å sette av litt tid til!

– Dea 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar