tirsdag 23. oktober 2018

The Scarlet Letter


Forfatter: Nathaniel Hawthorne
Utgitt: 1850
Sjanger: Historisk roman

I The Scarlet Letter møter vi Hester Prynne som bor i den engelske kolonien Massachusetts Bay Colony i America på midten av 1600-tallet. Hun har blitt gravid utenfor ekteskapet, noe som blir tatt dårlig imot av det puritanske samfunnet hun er en del av. Som straff for denne utukten, samt at hun ikke vil fortelle hvem faren er, må hun gå med en rød A på brystet. Hun blir koloniens syndebukk. Som om dette ikke er problematisk nok viser det seg at Hester hadde en ektemann. Han føler skam og svik, og bestemmer seg for å finne barnefaren og ta hevn. Hester må holde begge mennenes forhold til seg hemmelig. Lille Pearl kommer til verden, og blir omtalt som "elf child" av de andre innbyggerne. Hun blir et levende symbol på Hesters synd. Det er altså mye skam, skyldfølelse og frykt i sving. Vi følger Hester i sju år, gjennom hardt arbeid og stillhet. Sju lange år med håp og skuffelser.

Flere av karakterene er basert på historiske personer. Blant annet er Hester Prynne basert på Anne Hutchinson, som akkurat som Hester, imigrerte fra England og bosatte seg i Massachusetts Bay Colony. Romanen beskriver det puritanske samfunnet og henviser også til historiske hendelser. Med tanke på hvordan romanen ender, og ikke minst måten den beskriver samfunnets behandling Hester, er den lett å oppfatte som en kritikk. Den er full av sterke symboler, og inneholder virkemidler fra flere ulike sjangre.

Er du interessert i Amerikansk litteratur og/eller historie burde du absolutt lese denne klassikeren. The Scarlet Letter kan også anbefales til den som ønsker seg en litt "mørkere" kjærlighetshistorie.

– Dea 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar